Mannlige følelsesmanifest

Når det kommer til «følelser og sånt» synes jeg ofte den kvinnelige synsvinkel er overrepresentert i litteraturen. Kan hende er det ikke uten grunn at vi har fått uttrykk som «dameromaner» å slite med. Derfor er det stas med bøker som borrer litt ned i den mannlige siden av saken og viser oss hvordan ting tar seg ut fra den siden.

Den unge Werthers lidelser - Johann Wolfgang von GoetheGoethe skrev i sin tid Den unge Werthers lidelser. En bok som står som et slags motstykke til bøker som f.eks. Jane Austens Stolthet og fordom eller Charlotte Brontës Jane Eyre. Alle disse umulige forelskelsene og forbindelsene. Alle disse forviklingene. Alle disse pasjonene, konvensjonene og lidelsene. Puh! Det er til å bli rent svett av. 

Intriger til side, det koker alltid ned til kjærlighet og følelser, følelser og kjærlighet. Goethe føyer seg glatt inn i denne tematikken, og også han maler sine boksider med bred pensel og mye melankoli. Men fra et mannlig ståsted altså. Hvilket virker direkte forfriskende midt oppe i denne klisjéfylte litteraturen fra 17 -1800-tallet.

Svendsens catering - Kyrre AndreassenKyrre Andreassen presenterer det samme forfriskende perspektivet i vår tid, når han drar fram en mann som ikke ofte får sin plass i solen i litteraturen. Antihelten fra hverdagen. Han som lykkes og mislykkes i rykk og napp og som ikke helt skjønner seg på «kvinner og sånt». Også Andreassen lar sin hovedperson bale med følelser og depresjoner, store høyder og dype daler. Vi finner samme himmelstormende oppturer og samme avgrunnsdype fortvilelser som på Goethes tid. Men det er selvsagt samtidig veldig annerledes.

Uansett må jeg innrømme at jeg synes begge bøkene er strålende. Og da spesielt strålende som eksempler på bøker som blottlegger det mannlige følelseslivet. Vi trenger ulike perspektiver i litteraturen.

(Mer om Svendsens Catering her)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Lesegodis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s