Helt sikkert mest menn?

Tankelenker kan føre mangesteds hen. Også til hvem som leser Hemingway, som den tålmodige leser snart vil få se.

I forlengelse av mine tanker om unge Werther, kom jeg til å tenke på at det jammen ikke bare var klesmoten inspirert av boka som fikk et oppsving etter suksessen til Den unge Werthers lidelser. Boka førte også til et annet oppsving: dramatisk død. I kjølvannet av boka gikk det en selvmordsbølge gjennom Tyskland på denne tida. Unge forelskede og lidende mennesker som kopierte Werthers løsning på ulykkelig og håpløs kjærlighet: død for egen hånd. Om alle brukte lånte pistoler, vet jeg ikke, men ufyselig var det sikkert uansett.

Hemingway med geværEn annen som brukte skytevåpen for å avslutte seg selv var Ernest Hemingway. Og mye er sagt og ment om den saken. Blant annet hadde forfatter Per Pettersons mor sterke meninger om Hemingways selvmord.

Mora mi tok avstand fra han, hun holdt ei lekse for meg en gang, der hun sa at han skøyt seg fordi han ikke lenger var sterk nok til å fylle det bildet han hadde skapt av seg sjøl, og hun syntes det var feigt og patetisk og ville ikke lenger lese bøkene hans.

Utdraget er fra Per Pettersons Månen over porten, en samling litterære og personlige tekster om det å lese litteratur og det å bli og være forfatter. Og Per Petterson legger til, litt uenig med sin mor her altså:

Det er litt mer komplisert enn som så. Det fins en annen Hemingway som vel er viktigere og riktigere hvis en gidder lese bøkene hans på ordentlig.

Og hvem som leser Hemingway har Per Petterson også meninger om:

Vi er mange som i årevis har hatt disse bøkene som faste følgesvenner. Han er én av den vestlige halvkulas mest leste forfattere, var det i hvert fall, og sjøl om det i tilhengerskaren opplagt er mange kvinner, er det helt sikkert mest menn (uthevet av meg!) som, lik meg, stadig har vendt tilbake for enda en gang å kjenne gleden ved at det faktisk går an å skrive så godt, men enda mer for å gjenopplive og gjenoppleve det bildet han gir av oss sjøl.

Jaha? Da så.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Lesegodis, Snasne sitater

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s