Parfymen – historien om en morder

Parfymen - historien om en morderJeg leste Parfymen av Patrick Süskind for veldig lenge siden. I alle fall føles det slik. At det var for veldig lenge siden. Og for veldig lenge siden syntes jeg dette var en knakende god bok.

Siden jeg ikke har lest boka om igjen (jeg leser gjerne ikke bøker to ganger), står altså meningen min ved lag. I alle fall er oppfatningen min om romanen ikke endret i min bevissthet. Det er en bok jeg gjerne anbefaler folk å lese, nettopp fordi jeg likte den så godt selv. En gang i verden.

Derfor var det også med stor nysgjerrighet jeg i forrige uke endelig fikk somlet meg til å se filmen Parfymen – historien om en morder, som er basert på nettopp denne romanen. Som alltid når gode bøker skal filmatiseres, blir jeg redd for at det ikke skal bli så bra som i boka. Det er noe med hvordan ting blir skrudd sammen for å få det til å funke i bilder – og hvordan det gjerne nettopp ikke funker like godt som i skrift. I alle fall synes jeg det. Bøkene vinner som oftest. Så også denne. Romanen var og ble best. Ikke filmen. Men jeg hadde stålsatt meg, så det gikk fint.

Dessuten var jo ikke filmen dårlig heller, om jeg nå skal være helt ærlig. Og det skal man jo gjerne. Filmen var sånn midt på treet den. Helt grei underholdning, som man gjerne sier. Helt grei. Ikke særlig mer enn det. Den ville nok veldig gjerne, men fikk det liksom ikke helt til. Og sånn er det jo gjerne med filmatiseringer av romaner. Dessverre.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Filmti'

6 responses to “Parfymen – historien om en morder

 1. Enig! husker tilbake til at det var en god bok. Men jeg synes filmen er litt lavere en midt pá treet, Ikke helt nede ved roten, men sánn ca der den förste grenen kommer. Konseptet lukt og alle de luktene man syntes jeg Patrick S. klarte á beskrive i teksform, ingen liten bragd om jeg fár si det selv. Men visuelt blir det for vanskelig. Det luktet ikke sá vondt i filmens Paris som i bokens Paris. Og da faller kontrastene som bærer boken for meg igjennom.

 2. leselama

  «…sånn ca er den første grenen kommer.» 🙂 Nydelig bilde på hvor du plasserer filmen.

  Lukt er sikkert veldig vanskelig på film, men likevel… det ble ikke helt som boka nei.

 3. Etter å ha sett filmen : Jeg er overbevist om at boka var bedre.

  Jeg hadde TENKT å lese boka men etter å ha sett filmen tviler jeg på om jeg kommer til å gjøre det.

  Ellers kan jeg anbefale en boka av Daniel Pennac som heter Som en roman; gleden ved å lese.

  Den handler blant annet om hvordan forfatteren bruker boka Parfymen på en gjeng skoletrøtte franske ungdommer.

 4. Takk tips! 😀 Sånt er alltid veldig stas!

 5. Det er vanskelig dette med gode bøker som noen på død og liv må lage film av… Akkurat nå gledegruer jeg meg til å se filmatiseringen av «Saman er ein mindre aleine» av Anna Gavalda. Har veldig stor sans for Audrey Tautou, så jeg satser på at det går bra 🙂

 6. leselama

  «Saman er ein mindre aleine» synes jeg var veldig fin bok. Den kan jeg faktisk godt tenke meg kan ha forutsetninger for å bli en fin film også. Så får vi bare håpe at de klarer å gjøre det «passe». 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s