Lille hjelper

Lille hjelperEtter å ha lest Joyce Carol Oates Svart jente/hvit pike sitter jeg igjen med mange tanker, funderinger og assosiasjoner. 

Og for meg er det i seg selv et kjennetegn på en god bok. Dere vet, disse bøkene som fortsetter å poppe opp i bevisstheten  i mange ulike situasjoner lenge etter de er ferdiglest. De bøkene man stadig drar inn i diskusjoner og sammenligner andre bøker med. De gode bøkene.

Jeg tenkte først og fremst på Lille hjelper fra Donald-bladene jeg leste som liten da jeg leste denne boka. Den lille medhjelperen til Petter Smart som intelligent og velmenende ilte til assistanse nesten før det var behov for det. For det er nesten slik hovedpersonen i Svart jente/hvit pike gjør. Genna heter hun, og er så velmenende, snill og hyggelig at det nesten er vondt å lese om. I alle fall bærer det rent galt av sted til slutt. Og dermed stilles det indirekte spørsmålet i romanen om hvor snilt er det egentlig å være snill?

Har man krav på vennskap, nærhet, intimitet og lojalitet fordi om man er snill og velmenende? Og hva skjer om noen møter alt det gode med avvisning? Om noen ikke ønsker denne klamme, velmenende omtanken, blir de da automatisk gjort til «den slemme»? Ja, og hvor slemt er det egentlig å ikke ta i mot andres velmenthet? Hvilke sosiale regler omgir vi oss med – og hva skjer om vi bryter de uskrevne regler…

Det er slike spørsmål denne boka reiser. Det er det den «plager» leseren med – midt inne i en drivende fortelling om to mennesker som for en tid i livet mer eller mindre tilfeldig og frivillig blir dyttet tett innpå hverandre.

Blant annet. For denne boka er kompleks. Den er en overdådig bløtkake med saftige lag å dykke ned i. Her tas det opp kompliserte familieforhold, forventingspress, raseproblematikk, ung usikkerhet, idealer, historiske linjer bakover i tid, politikk og tradisjoner. Det er mye på en gang. Og det er veldig amerikansk. Men det er fint. Riktig fælt-fint. Akkurat slik vi lesere vil ha det.

Denne boka må du lese. Nå vet du det.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Lesegodis

One response to “Lille hjelper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s