Hvor mange bøker leser DU i året?

Imponert!Jeg vet ikke hva som er et gjennomsnitt for bokormer generelt, men på Bokprogrammet i går (22.01.08), med tittelen: «Hvorfor lese bøker?», ble vi fortalt at forfatter Jan Kjærstad leser rundt (hold dere fast!) 200 bøker i året.

To hundre?! Det må vel være i overkant effektivt selv for ekstremt leseglade? Uansett:

Jeg er dyktig imponert.

Reklamer

27 kommentarer

Filed under Diverse, På tv

27 responses to “Hvor mange bøker leser DU i året?

 1. Imponerende!

  Jeg ligger nok på det halve eller under av Kjærstad. Anslår at jeg leser 40-50 romaner i året, samt omtrent like mange faktabøker o.l.

 2. Jeg leser altfor få. Det er ihvertfall sikkert.

  Leser cirka 5 bøker innen skjønnlitteratur og cirka 5 innen fag/hobby. Så langt i år har jeg lest 3 bøker innen fotografi. Men det teller kanskje ikke i denne settingen?

  Har en haug med bøker jeg skulle lest i hylla.

 3. leselama

  CassandraM:
  50 romaner + 50 faktabøker etc. = imponerende det også 🙂 Det må jeg da virkelig si.
  Det jeg ikke fatter er hvordan Kjærstad, som da til overmål ligger på det dobbelte av deg igjen, får tid til å skrive slike tykke og ikke minst gode bøker selv. Kan du fatte og begripe?

  XmasB:
  Alle bøker teller. Det er klart de gjør. 🙂
  Du setter faktisk også fingeren på noe som kom fram i det nevnte bokprogrammet i går. Og det var det faktum at alle mer eller mindre synes de leser alt for få bøker – både de som leser mye og de som leser lite. Det er jo også et snodig tankekors, er det ikke?

 4. Nå mistet jeg (bokstavlig talt) mariekjeksen i fanget her… 200? Mine 60+ blekner liksom litt…

 5. Lin

  Jeg leser ikke så mange bøker i året. Ikke har jeg telt heller. Jeg har muligens ikke avansert såpass enda. Foreløpig fokuserer jeg på å rydde tid og plass til lesingen. Av en eller annen grunn fenger bøker mest sent om kvelden.

 6. Jeg er langt fra det. Jeg klarte ikke en gang å nå målet om 52 forrige år. Triste greier.

 7. Jeg blir slettes ikke imponert over stort antall bøker. Det er tross alt drøyt 350 dager i året og folk som sluker unna flere bøker i uka kan da umulig reflektere over hva de leser. Så sant ikke bøkene er utrolig tynne/lettlest kiosklitteratur da.

  Men kanskje definisjonen med «leste bøker» er forskjellig. Tar jeg med alle fagbøker jeg kikker i, så blir kanskje antallet betydelig større.

 8. Typsik så glemte jeg klokka og fikk ikke med meg det programmet som jeg så gjerne vi se. Må nok lage meg ett varslingssystem!
  200 bøker trenger jeg ikke drømme om. Ikke 70 heller 🙂
  Men jeg klarte 21 i fjor. I tillegg kommer noe faglitteratur, som jeg leser helt eller delvis. Det er jeg godt fornøyd med! Hvis jeg klarer 24 i år skal jeg være kjempefornøyd.
  Men si meg, blir dere aldri beskyldt for å være usosiale når dere stikker nesa ned i ei bok?

 9. leselama

  Kari Elisabeth: Usosial?! Neida, har ikke mottatt noen klager ennå i alle fall. Når man leser bøker får man jo stadig vekk nye impulser til samtaleemner. Dessuten skravler jeg vel så skrekkelig til vanlig at de muligens bare er glad for at jeg er litt stille sånn innimellom. 😉

  Anne: Jeg mistenker liksom ikke akkurat Jan Kjærstad for å lese kiosklitteratur. 😉 Men det er klart – definisjonen av «lese» kan jo være så mangt, du er inne på noe der. Og om alle bøker man har bladd i inngår i regnestykket eller ikke.
  Så kan man jo også alltids lure på hva evt. som prioriteres vekk av annet liv om man skal rekke å lese 200 romaner i året…

  Lin: Kvelden er en super lesetid. Jeg er helt enig i at bøker «smaker» da! 🙂

 10. marte

  Jeg leser 3-4 bøker i uka, og jeg reflekterer absolutt over hva jeg leser… Noen av bøkene er krim eller ungdomslitteratur, men mesteparten er vanlige romaner, inkludert en del mursteiner. Men jeg leser raskt og bruker mye tid på lesing.

  Totalt leste jeg drøyt 166 bøker i fjor, og da tar jeg bare med bøker jeg har lest fra perm til perm. Hadde jeg tatt med alle bøkene jeg leser ca 50 sider i for så å legge dem fra meg, eller fagbøker jeg bare kikker litt i, så hadde tallet blitt mye høyere.

 11. leselama

  Wow! 166+!!

  Jeg kan ærlig talt ikke hjelpe for det, men jeg blir virkelig imponert. Og at du reflekterer over hva du leser, ja, det har jeg faktisk lagt godt merke til i kommentarene dine på ulike blogger, Marte. 🙂

 12. Jeg synes det blir litt feil å si at folk som leser over ei bok i uka ikke reflekterer over bøkene de leser eller at de leser kiosklitteratur, som Anne skriver over her. Man kan reflektere over bøker på mange måter. Man kan faktisk reflektere samtidig som man leser, samt at noen av oss faktisk tenker ganske fort. For ikke å snakke om at man kan tenke flere ting på én gang. (Jeg nekter å tro at jeg er den eneste i verden som gjerne har to-tre tanker i hodet på samme tid…)

 13. vibeke

  Huff, huff – jeg leser så alt for få hvis det bare gjelder bøker som jeg selv leser, men jeg er veldig god på høytlesing av barnelitteratur, og det betyr jo noe det også (selv om mange av bøkene blir lest igjen og igjen). 200 bøker er masse.

 14. …og da ble mitt første spørsmål: Når får han tid til å skrive sine romaner?

  Jeg for min del leser for mange bøker i andres øyne. Ifølge meg selv leser jeg altfor lite. Standardkommentar fra min mor da jeg var yngre: Vær så snill og legg bort den boka litt.

  Jeg vet ikke hvor mange jeg leser i året… men det blir nok en del. Og når man er flink å lese så får man desto mer å snakke om 🙂 …uansett ser jeg du er flinkere til å lese enn meg. Så mange har jeg ikke greid å pløye igjennom siden året startet med fyrverkeri. Flink du!

 15. Jeg er også imponert over at han leser to hundre bøker i året. Som barn leste jeg vel rundt 100 i året, de siste årene har det gått ned på lesinga. I fjor leste jeg ca. 30 bøker.

 16. Elin
  200 bøker i året er langt mer enn 1 bok i uka

 17. Jeg blir ikke beskyldt for å være usosial når jeg leser, men jeg fikk vel høre det litt da jeg var barn. Men da var jeg en sånn som stakk meg unna i barnesleskap for å lese bøker og blad jeg kom over.

  I dag leser jeg mest på senga før jeg sovner, på badet når jeg pusser tennene, ved frokostbordet etter mannen er dratt, eller når jeg sitter alene på toget inn til Oslo – det skulle ta seg ut om noen skulle anklage meg for å være usosial da! hehe. Og så leser ofte jeg og mannen i hver vår bok om kveldene, istedet for å se fjernsyn.

 18. Anne: Jeg sa «over ei bok i uka», ikke «ei bok i uka». 😉

 19. Da skal jeg presisere litt bedre.
  Jeg blir slettes ikke imponert over stort antall bøker. Det er tross alt drøyt 350 dager i året og folk som sluker unna flere bøker (4-5 eller mer) i uka kan da umulig reflektere over hva de leser. Så sant ikke bøkene er utrolig tynne/lettlest kiosklitteratur da.

  Men kanskje definisjonen med “leste bøker” er forskjellig. Tar jeg med alle fagbøker jeg kikker i, så blir kanskje antallet betydelig større.

  Takk for meg

 20. maikensgroede

  Nei og nei. Nå skammer jeg meg her! Jeg leser ikke mer enn kanskje 2 i måneden. Får jeg lov å skylde på skolearbeidet? 😦

 21. marte

  Anne: Nå gjentar jeg meg selv her, men jeg leser altså ofte 4 bøker i uka, og jeg har ingen problemer med å reflektere over det jeg leser. Bøkene jeg leser er ikke utrolig tynne/lettlest kiosklitteratur. Og jeg teller bare bøker jeg leser fra perm til perm, enten det er snakk om fag eller skjønnlitteratur.

  Folk er forskjellige, og noen leser fortere enn andre. Evt bruker mer tid på lesing. Det betyr ikke at de reflekterer mindre enn de som leser færre bøker. Alle må vel få lese det antall bøker som passer dem, uten at de skal få dårlig samvittighet av å lese for mye eller for lite.

 22. Jeg angrer på at jeg endret min liste i bloggen fra leste bøker, til 10 sist leste. Det hadde vært litt morsomt å se tilbake og kunne si – så mange var det i 2007, – og den var fin, og den og den.
  Nå får jeg kanskje se gjennom Lamas liste og et par andre rundt om for å få en anelse, – men uansett, 200 kommer jeg ikke opp i, kanskje 100?

 23. Han derrre Kjærstad skummar berre, veit du.
  Dessutan les han sikkert berre kiosklitteratur og omegn…. Og dessutan nr. to er han frilansar som sikkert tener godt på tidlegare utgjevingar, og dermed ikkje treng å skrive så mykje. Vi vanleg dødelege som har ein jobb vi brukar 1/3 av døgeret på, har sjølvsagt ikkje tid til slikt. Så det så.

 24. Dette temaet engasjerer ser jeg. 🙂
  Jeg er virkelig imponert over alle som får lest 1 bok i uka for ikke å snakke om de som leser enda mer.
  Men mine ca 20 bøker i året er greit nok, jeg skammer meg ikke over det. Men dilemmaet mitt er å velge bok, fordi det er veldig mange flere bøker jeg ønsker å lese. Jeg lider stadig vekk av valgets kvaler. Og huskelista mi blir bare lengre og lengre. Heldigvis kan det kategoriseres under luksusproblem!

 25. Jeg leser kjempetreigt, og tør ikke tenke på hvor mange bøker jeg greier i løpet av et år. Mange er det ikke.

  Jeg er imponert over Kjærstad, men samtidig er det vel nesten jobben hans å lese bøker. Hadde jeg hatt muligheten til å lese bøker i jobbetiden, hadde jeg neppe greid 200, men vært mye nærmere. Bush greier for eksempel over 80 i tillegg til å ødelegge den amerikanske økonomien. Det er nesten mer imponerende.

 26. Kristine

  og jeg som trodde at _jeg_ leste mye! hehe..

 27. leselama

  Takk for mange gode, varierte og også morsomme kommentarer her! Veldig gøy å lese. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s