Et løvetannbarn forteller

Camilla Gibb - Ord uten lyd

Ord uten lyd er en historie der det som fortelles i hovedsak sies mellom linjene. Det er som om det er stillheten og det usagte som forteller den egentlige historien. Det som ikke kan uttales. Det uten lyd. Det som bare må forstås, men som samtidig ikke er mulig å fatte.

For det er ting som ikke er mulig å begripe – og hva gjør man så med det? Hva blir det av alt det man ikke forstår?

Denne oppvekstskildringen – og senere sykdomsskildringen – er egentlig en tragisk skildring av et barn i oppløsning, men den er ikke bare det. For selv om denne historien sannelig er uhyre trist og skrekkelig og på alle vis forferdelig, så er det også sprudlende morsomt og dyktig levende fortalt. Spesielt i første halvdel av boka, der jeg riktig koste meg. Etterhvert som historien vokser fram, blir den mer av en ordinær sykdomshistorie – og den blir også mer vanlig i sin form og mindre fascinerende fortalt.

Historien har etter min mening ingen stigning – den flater heller ut mot slutten mot en ganske så tam avrunding. Til tross for den noe skuffende slutten, er første halvdel av boka så flott at det holder i massevis til at jeg allikevel totalt sett synes Ord uten lyd var en riktig god leseopplevelse.

Den makter å ta seg fram på stam line mellom latter og fortvilelse, uten å snuble. Det i seg selv gir leseren en underlig følelse. For når er det greit å le og når skal man det ikke? 

Selv følte jeg stadig at jeg ble hengende midt mellom et sted, underlig fornøyd og grepet av fortellingen – hårfint balanserende mellom gråt og latter.

(En mer omfattende bokomtale finner du her.)

 

Legg igjen en kommentar

Filed under Lesegodis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s