Alle må vite

Aina Basso - Ingen må viteIngen må vite, heter debutromanen til Aina Basso. Men jeg er mer enn fristet til å omskrive tittelen til Alle må vite. I alle fall når det kommer til å spre kjennskap om denne lille godbiten av en roman. For det er det den er. En søt, liten munnfull litteratur, med akkurat passe mengde syre til å balansere det hele.

Aina Basso tar oss tilbake til Ingeborgs verden – ganske nøyaktig til 1734. Til en hverdag som på mange vis er både hardere og kaldere enn den vi opplever i dag. Samtidig er den forunderlig lik. Man gjenkjenner den overveldende forelskelsen Ingeborg opplever da hun finner sin Mikkel og hvordan tanken på ham gjennomsyrer alle daglige gjøremål og nattlige drømmer.

Det jeg håper de fleste derimot ikke gjenkjenner, er stefarens nattlige besøk i senga til Ingeborg når moren hennes er ute på jobb som jordmor for å hjelpe bygdas fødende kvinner. Men noen gjenkjenner nok også det – dessverre. Det er derfor det er viktig å vite. Vite at slike ting foregår, selv om ingen altså må vite. Og akkurat det tror jeg gjelder i dag også, selv om konsekvensene ikke er så opplagt dødelige som på Ingeborgs tid. Men det er konsekvenser for dem som får uønskede besøk i sengen. Besøk ingen vet noe om, men som alle burde vite om – slik at de kan ta slutt.

Så la alle vite. Også dem som ikke synes dette var særlig behagelig lesning. Slik som min egen datter. Hun rynket på nesen av det som foregikk og synes visst ikke dette var særlig til underholdning. For bøker skal være spennende og morsomme og behagelige og opplagte og slutte særdeles lykkelig når man er «fjortis», tror jeg. Det er hva som er en bra bok i den aldersgruppa. I alle fall er det hva jeg overhører av bokdiskusjoner dem imellom her hjemme. En sånn bok anbefaler videre man. Denne, derimot, ville hun ikke uten videre anbefale til venninnene sine.

Men det ER en bra bok. Det vet vi som har lest litt og vokst litt. Og det er en bok som unge mennesker fortjener å vite om. Det her er en sånn bok jeg tror kunne vært utrolig fin å lese som høytlesningsbok i en klasse på ungdomstrinnet. Slik at den når ut til ekstra mange. Slik at alle får vite, slik at noen kanskje tør si noe. Slik at noe kanskje kan ta slutt – for noen.

For dette er kan hende en bok de ikke umiddelbart griper til selv, men som de utvikles ved å lese. Det er jeg helt sikker på. Både språklig og innholdsmessig er dette veldig, veldig bra. Og da er det synd at de ikke helt ser det selv – ennå.

Reklamer

13 kommentarer

Filed under Lesegodis

13 responses to “Alle må vite

 1. Denne har jeg allerede bestemt meg for at skal innlemmes i samlingen min. Jeg har allerede blitt nysgjerrig på denne ut fra hva andre har skrevet, og mistet ikke noe av denne etter å ha lest din omtale.

 2. leselama

  Det var da enda godt! 🙂

  Jeg har selv anbefalt denne boka videre, selv om «mini-lama» altså ikke delte min begeistring til fulle. Vi har ikke alltid vært like enige når det gjelder bøker, hun og jeg, men det er i grunn bare spennende. Da får vi jo snakket om bøkene på en helt annen måte.

  Hun elsket «Boktyven» – jeg var ikke like oppe i skyene. Hun likte «Den trettende fortellingen» – heller ikke den fikk meg til å juble. Altså har vi litt ulik boksmak hun og jeg, men det er ok. Jeg synes det er flott at folk tør si hva de mener – og enighet er jo ikke et mål i seg selv.

  Det skal bli spennende å høre hva din leseropplevelse blir. 🙂

 3. Eg er glad du likte boka, eg, leselama!
  Så får lamadottera leite vidare etter sine eigne godbitar. Ingen kan like alt, og det er bra. Elles ville det jo ha vore veldig kjedeleg!
  Takk for fin omtale!

 4. Liljefot

  Hva skjer videre? Nå ble jeg altså nysgjerrig her, og vil vite!!!!

  Og nei, det kommer ikke på tale å lese boka selv, så du MÅÅÅÅÅ fortelle meg det, altså! Please!

  Orker ikke å lese sånne tunge bøker, er ikke i modus for det, dessverre….

 5. KariE

  Du må ikke sladre! Jeg har tenkte å lese den 🙂

 6. KariE

  Du må ikke sladre! Jeg har tenkt å lese den 🙂

 7. jeg er herved din følger på bloggkoll:)

 8. KariE

  Hei Leselama. Håper vi hører fra deg snart igjen. 🙂

 9. Hei! 🙂

  Besøker bloggen din for første gang i dag. Kom over den under en surferunde etter bøker til min «vil lese»-liste, og nå har jeg kost meg med dine innlegg fra langt tilbake. Du skriver så godt, synes jeg! Har allerede skaffet meg flere av dine anbefalinger, min neste bok blir «Ingen må vite».
  Håper du har hatt en flott jul, og at vi «sees» her inne snart»

 10. Hei:) Lenge siden vi har hørt no fra deg. Håper Leselama har det bra der ute:)
  Løvehilsen:)

 11. Tehme Melck

  Å Leselama, Leselama, har du falt helt ut?

 12. Jeg venter på deg, jeg også 🙂

 13. leselama

  Takk folkens, for tålmodighet og hyggelige kommentarer! Godt nytt år til alle! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s