Om å lande livet

«Gatwick flyplass er ikke det beste stedet å bli rammet av flyskrekk.» – tenker Veronica Hegarty på slutten av romanen Sammenkomsten av Anne Enright, da hun skal ut å fly. Redd som hun er både for livet og døden.

Og det er nettopp disse to ytterpunktene som farger sidene i denne romanen.

Veronicas bror Liam har begått selvmord, og hennes eget liv er i ferd med å falle fra hverandre. Kan hende er det på grunn av selvmordet, kan hende er det på grunn av veldig mye annet. Veronica er i slutten av tredveårene, er gift og har to barn. Livet virker til tider innholdsløst på henne og hun famler med å finne ut av det. Mest av alt famler hun med å finne ut av seg selv – av hvem hun er og hvordan hun har blitt slik. Og det er historien som skal forklare nåtida, slik at framtida kan få mening og innhold.

Dermed tas leseren med langt tilbake i tid – der alt begynte – til besteforeldrenes liv. I brokker og biter fortelles historien om familien rundt Veronica. Slik hun husker det – eller tror hun husker det. Slik hun dikter det. Slik hun blir fortalt det av andre. Tvil om hva som egentlig er sant, driver familiehistorien framover og skaper et til tider meget ladet spenningsfelt.

Det er ingen lett oppgave for Veronica å nøste seg fram til forklaring og erkjennelse. Til ro i sinnet til å leve videre uten å plages av det som var. Som alle andre strever hun med en del «hvorfor’er» – og ikke alle har et klart svar. Årsakskjedene er ikke alltid så opplagte som man kan ønske. Det å ha familie kan være vanskelig. Veronika lar dette komme til uttrykk gjennom tanken: «Gud, som jeg hater familien min, disse menneskene jeg aldri har valgt å elske, men som jeg elsker like fullt.» Og siden Veronica er en av tolv søsken, er det nok av familie både å elske og å hate.

Denne innrømmelsen av at familie kan være en vanskelig ting, og spesielt kanskje, den tidvis brutale ærligheten rundt akkurat det – får meg til å tenke på Jonathan Franzens Korrigeringer. Opprullingen av fortida uten fasit får tankene tilbake til W. G. Sebalds Auterlitz. To bøker Sammenkomsten så absolutt tåler sammenligning med, for dette er en meget god bok, så vel språklig som innholdsmessig.

Jeg satt også utrolig pris på den svarte humoren og de skarpe iakttagelsene, som tross familiekakofoniens vedvarende disharmoni, lettet stemingen og ga grunn til å trekke på smilebåndet sånn dann og vann. Om det er gjenkjennelse som forårsaket latteren, skal være usagt, men ofte er det jo slik.

Anne Enrights Sammenkomsten vant The Man Booker Prize i 2007. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Reklamer

3 kommentarer

Filed under Lesegodis

3 responses to “Om å lande livet

  1. Jag har tittat på den ett tag och igår började jag läsa. Ser fram emot en stark läsupplevelse.

  2. leselama

    Ja, Hermia, la oss håpe du får en fin opplevelse med den boka. Jeg gleder meg til å lese hva du mener om den!

  3. Her var det mye som virket interessant. Jeg får spekulere litt på om dette er noe som skal inn på «skal-lese-lista» mi 🙂 Du har iaffal gitt den en reklame som gjør den meget aktuell.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s