Fantastisk fusionbok

Isserley er på mannejakt. Hun foretrekker sunne, sterke, muskuløse menn. Helst uten familie som savner dem, helst ensomme, arbeidsløse eksemplarer. Og mer enn gjerne, selvsagt, utenlandske individer langt hjemmefra. Menn som passer formålet hennes.

Så var det det da. Hva skal hun egentlig med disse mannfolka? 

For det er jo det man lurer på som leser. Hva er det Isserley vil? Jeg skal innrømme at jeg selv var innom en del litt snuskete og mer eller mindre syke forklaringsmodeller på Isserleys uvanlige og utrettelige bilkjøring i sin lille, røde Toyota. For den virket nesten panisk denne mannehungeren. Isserley må ha menn. Må, må, må. Nå!

Usedvanlig fullkomne bryster«Isserley setter seg hver morgen i den vesle bilen og drar ut på jakt etter et nytt bytte. Enhver ensom, velbygd mann som haiker langs veiene på den skotske landsbygda er et potensielt mål. Men hun bestemmer seg ikke for om hun vil ha ham eller ei før de har snakket sammen og han har fått rikelig anledning til å beundre de usedvanlig fullkomne brystene hennes. Hvis hun tar ham er hans skjebne beseglet. Men hun er kresen, hun tar bare de beste. Hun vil at fangsten skal smake…»  (Baksideteksten på Michel Fabers Under huden.)

Tvetydigheten i denne teksten er åpenbar. Hvordan «tar» Isserley mennene? Hvordan «smaker» de? Hvorfor vil hun «ha» dem? Forfatterens bevisste grep med først å pense leseren inn i vante tankebaner for siden å rykke en ut av dem, er en viktig del av bokens oppbygning.  Samtidig er det også en ganske sterk bevisførsel for at når man som leser først har kommet dit forfatteren vil, så er man en av massene. Man er ikke en som tenker selv, man har latt seg lede – igjen. Man er lurt.

Uansett, hensikten går sakte opp for leseren i det fortellingen skrider fram. Litt etter litt åpenbares den egentlige årsaken til at disse haikerene er så ettertraktet, ting settes i system og en helt ny virkelighet trer fram. Ikke ulikt det jeg opplevde da jeg leste La den rette komme inn av John Ajvide Lindqvist. Forstadsvampyrer til side, selvsagt.

Det er den samme snikende hverdags-science-fiction-følelsen. Oppdagelsen av en parallell virkelighet man ikke visste noe om. Spenningen leseren føler ved å stadig få innblikk i en større del av dette «andre». Verden slår sprekkerEn virkelighet som eksisterer ved siden av den søvndyssende, vanlige hverdagen. Den vi alle tror vi behersker og er trygge i. Ubehaget av å oppleve at hverdagslivet krakelerer – at normaliteten slår sprekker. Erkjennelsen av å ikke ha visst, eller kanskje heller: å ikke ha sett nøye nok etter.

En stor del av leseopplevelsen er altså å bli lurt. Og når man blir lurt, innser man ofte i etterkant hvor naiv man har vært. Man ser etter på nytt, erkjenner at man har kommet til kort og opplever deretter verden i et nytt lys. Undrende ofte.

Og jeg tror nettopp underliggjøring har vært Michel Fabers prosjekt med denne boka. Bak alt det andre. Jeg mistenker ham for å ville få oss til å se verden, naturen, dyr og mennesker i et om ikke nytt, så i alle fall mer bevisst lys. Til å være litt mer klar over hva vi gjør med livet, omgivelsene våre og alt som lever når vi gjør det vi gjør.

Det er uendelig mye undertekst i denne tilsynelatende lette, lille teksten. Hvilket i bunn og grunn gjør den til noe så voldsomt som en urovekkende og tankevekkende fusionbok. En tekst som speiler verden – og som varsler om hvor lett menneskemassen er å lede, lure og såre, – også på individnivå.

Reklamer

7 kommentarer

Filed under Lesegodis

7 responses to “Fantastisk fusionbok

 1. Alter Ego

  Woohoooo… Jeg gleder meg til aa lese, og denne skal jeg skaffe meg fluksens! Jeg haapte at den ene boka jeg har lest av Faber ikke skulle vaere et unntak, og ut fra hva du skriver er den ikke det. Takk for herlig anmeldelse!!

 2. Farlig fristende!

  Men jeg vet ikke hva fusionbok er? (Og googling hjelper ikke).

 3. leselama

  Alter Ego: He, he. Selv takk! 🙂
  Dette er debuten til Michel Faber, så vidt jeg har skjønt – og ligner mer på novellene hans enn den mer omfangsrike «Rosenrød og liljehvit». Synes jeg da. Absolutt en roman verdt å få med seg, dette her. Så ja: gled deg!

  Titta: «Fusionbok» er et uttrykk som får stå for min regning. Med det mener jeg en bok som ikke holder seg til en sjanger, men smelter sammen ulike kategorier til noe nytt.

  Dette er en spenningsbok, men også en science fiction-roman. Samtidig er det også en slags naturskildring – og kan hende mest av alt et dypdykk i et individs fremmedgjøring og søken etter mening med livet. Det er ikke så lett å kategorisere den.

  Den er på en måte en crossover-bok mellom ulike sjangre. Eller en sammensmelting av mange sjangre, om du vil – en fusionbok. Den dytter uansett på sjangerveggene og er egentlig litt vanskelig å kategorisere. Derfor brukte jeg uttrykket «fusionbok».

 4. Takk for god forklaring. Skal se du har skapt et nytt genrebegrep!

 5. knirk

  Heeeeerlig! Her fant jeg en bra blogg. Jeg har lest 11 av hjertebøkene dine, og liker alle bra med unntak av Trude Marstein som jeg ikke likte så godt. Historien om Pi var fin! Den hadde jeg nesten glemt. Jeg legger deg til favoritter. Ha det i snøen!

 6. leselama

  Heeerlig kommentar, knirk! 🙂
  Jeg har lagt deg til jeg også. Så det så.

 7. Dette var en bokomtale som gjorde en bok som i utgangspunktet ikke så nevneverdig interessant ut til å bli en fristende sak. Jeg stiller meg spørsmålet: Hvis jeg leser denne, hvor lenge vil det gå før jeg finner ut av hva det er forfatteren egentlig mener? Jeg får litt samme følelsen av det du skriver her som jeg fikk mens jeg så filmene «Dark City» og «Den sjette sans». Der var det også en annen virkelighet som var den virkelige, for å si det sånn…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s